Om mig
Jag är utbildad socionom, legitimerad hälso- och sjukvårdskurator samt ackrediterad kognitiv beteendeterapeut och handledare.
Jag startade min samtalsmottagning i Lund under våren 2020. Dessförinnan har jag arbetat i 20 år inom primärvården som kurator och KBT-terapeut med olika former av psykisk ohälsa såväl i individuella terapier som i parterapi och familjeterapi. Innan jag omskolade mig arbetade jag under ett par år som undersköterska inom infektionssjukdomar samt cancervård för både barn och vuxna på Lunds universitetssjukhus.
Jag erbjuder individuella stödsamtal och individuell terapi samt parterapi och familjeterapi.
Vidare erbjuder jag handledning såväl enskilt som i grupp.
Jag arbetar även gentemot företagshälsovård samt krisstöd inom försäkringsbolag.
Önskar er arbetsplats personalstöd i form av konflikthantering, krishantering, stödsamtal, stresshantering eller handledning så gör vi tillsammans ett upplägg för just er arbetsplats. Jag kommer även gärna ut till er arbetsplats om så önskas.
Jag arbetar främst utifrån Kognitiv Beteendeterapi (KBT), men har även kunskap inom psykodynamisk terapi. Tillsammans kommer vi fram till det bästa upplägget för just dig.
I en kognitiv beteendeterapi arbetar vi tillsammans med dina tankar, känslor och beteendemönster. Vi gör en handlingsplan med dina problemområden som vi sedan tillsammans kommer att utforska och arbeta oss framåt i. Terapi kan vara krävande för att nå en förändringsprocess men är du motiverad så är det en fin investering som du ger dig själv.
Ibland kan det vara så att du inte riktigt vet vad ditt mående beror på mer än att du inte mår bra. Du är alltid välkommen att ta kontakt så tar vi det därifrån.
Varmt välkommen!
Ulrika Larsson
KBT, en behandlingsform
Psykologisk behandling är ett samlingsbegrepp för många olika behandlingsmetoder, som är grundade på psykologisk vetenskap. Den mest kända är psykoterapi.
KBT, kognitiv beteendeterapi är en form.
Kognitiv beteendeterapi, KBT, utgår från att en persons tankar, känslor och beteende hänger samman och går att påverka och förändra genom så kallad ominlärning. I KBT jobbar man mot konkreta mål och arbetar mycket med hemuppgifter.
Terapin går ut på att försöka identifiera vilka tankemönster och beteendemönster du har när du mår dåligt. Tillsammans arbetar vi med att förändra dessa tanke- och beteendemönster för att du ska kunna må bra.
I KBT arbetar man framför allt med fokus på nuet och framtiden. Målet är att utveckla nya sätt att hantera och förhålla sig till problem så att dessa försvinner, minskar eller inte längre utgör ett så stort hinder i livet.
Men även inom KBT används teorier som lyfter barndomens betydelse, som till exempel den så kallade anknytningsteorin. Den beskriver hur de första nära och känslomässiga relationerna i den tidiga barndomen påverkar ens sätt att förhålla sig till andra människor upp i vuxen ålder, dvs våra sårbarhetsfaktorer.
I psykoterapibehandlingen samarbetar vi mot ett tydligt mål som du presenterat i terapins början. Utifrån att vi båda vet vad som är syftet med terapin, blir det tydligt om terapin hjälper dig att nå dina mål eller om den behöver förändras. Under behandlingen utvärderar vi hur det går, vad som verkar fungera och inte. Det är viktigt att du ska känna dig trygg och respekterad.